Barnmat

Alwa äter som de flesta redan vet hemmagjord mat som är gjord från grunden. Visst ibland fuskar vi och kör med burkar, men det är oftast bara om vi är i väg någonstans, som hos farmor och farfar eller ute och åker. Annars är det hemmagjort som gäller.

Nu när hon har blivit äldre är det hur enkelt som helst att göra mat till henne, eller det var det innan oxå, men att stå och pressa majs och ärtor genom en finmaskigtrådsil känns ibland som ett evighetsgöra. Nu kan hon äta dem hela med skal, bara mosade lite med gaffeln.

Det första hon fick testa på var fabriksgröt, ingen höjdare alls och det tycker hon fortfarande inte, bra enligt mig, dåligt enligt BVC eftersom hemmagjord inte är järn- och zinkberikad enligt dem.
Sen fick hon testa majs, potatis med palsternacka, sötpotatis, ärtor, morot, broccoli, blomkål, gröna bönor, majskrokar, katrinplommon, aprikos, mango, banan, apelsin, äpple och päron.
Dock var blomkål inte gott fören man blandade det med broccoli eller potatis och palsternacka. Gröna bönor går fortfarande inte få i henne, men skam den som ger sig, nu tar vi bara en paus från det och försöker på nytt igen om någon/några veckor.

I början när vi gav hemmagjord havregrynsgröt mixade jag havregrynen så att det blev som ett mjöl, dels för att hon inte ville ha klumpar då och för att jag var löjligt rädd för att hon skulle sätta i halsen. Men ju äldre hon blivit desto mindre mixat, nu får hon dem som de är.
1/2 dl havregryn med 1dl vatten in i micron i 1,5min ca beroende på micro, sen i med frukt, oftast någon blandning med torkade aprikoser eftersom aprikos är järnrika.


Grötätning i Jämtland, dock fabriksgröt..

Nu när hon är mer van att äta "vanlig" mat varierar vi oss med kött, kyckling och försök till lax, inte helt okej enligt henne dock, jag förstår henne, fisk är inte gott! Men det berättar jag ju inte för henne, utan sitter och mmmm:ar med henne så gott det går.

Kyckling med potatis, rotselleri, morot och broccoli är favoriten nu för tiden.
"Receptet" är:

3 kycklinglår
2 morötter
2 potatisar
1 bit rotselleri
5 stora broccolibitar
5 blomkålsbitar
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
3 svartpepparkorn
10 torkade aprikoser

Jag började med att rensa kycklingen från ben, trodde att jag hade köpt benfri, men så var det inte. Men iaf, under tiden fick vatten koka upp med pepparkornen och lagerbladet. Skar sedan kycklingen i mindre bitar.
Skala potatisen och morötter och skär dem i mindre bitar. Skala rosellerin.
När vattnet kokade slängde jag i potatisen, sellerin, morötterna och kycklingen och lät det småkoka i ca 40min, tills potatisen och morötterna var genomkokta iaf. Lät det koka i 5min till, men då tillsammans med broccolin, blomkålen och aprikoserna.

Hällde av det ingrediernserna och sparade vattnet. Mixade lite först och spädde med vatten och tillsatte 3msk olja och mixade igen till rätt konsistens.
Sen frös jag in det i en muffinsform, för det är en portion till Alwa, eller det var då iaf, nu vill hon ha lite mer.


Andra saker vi testat är makaroner och köttfärssås (makaroner var inte gott), potatis och köttfärsås, grytbitar med morötter, majs, ärtor och sötpotatis. Lax, dillsås och potatis (endast potatisen som var god).

I veckan funderar jag på om hon ska få testa couscous..

Bland burkmaten har hon fått testa ris med fruktmos (på vägen hem från Jämtland då det var någon som blev väldigt hungrig), mormors kalops, spaghetti och köttfärsås, biff stroganoff, sötpotatis och kyckling och olika fruktpuréer. Det enda hon verkligen slukar och mer eller mindre kastar sig över är frukten :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0